Kitchen on the Run heeft ervoor gezorgd dat er tot nu toe al door 1.650 mensen met 60 verschillende nationaliteiten is gekookt, in één en dezelfde keuken. En niet zo maar een keuken, nee, een keuken in een container die door heel Europa reist. Eén van de doelen van KOTR? Locals en vluchtelingen een fantastische avond bezorgen!

Het was heerlijk. Ik heb gister- en eergisteravond mee mogen koken, waardoor ik met ontzettend veel nieuwe mensen gesproken heb. Nederlanders, Duitsers, maar ook Afghanen, Syriërs, Irakezen en ga zo maar door. Want er waren vast nog veel meer nationaliteiten. Alleen weet ik die niet allemaal meer. En dat is precies één van de zoveel dingen die KOTR bereikt: mensen beoordelen op wie ze zijn, en niet op kleur, geloof, nationaliteit, leeftijd of wat dan ook.

Er was één hoofdchef, die van te voren aangaf wat hij of zij wilde maken. De hoofdchef zorgt samen met KOTR voor de ingrediënten. Om 17:00 kwamen de anders chefs: de ‘locals’ en de ‘vluchtelingen’. De hoofdchef legde dan uit wat er gemaakt gingen worden. Er moesten dingen gebeuren, en die dingen gebeurden ook. Iedereen vroeg uit zichzelf wat er gedaan kon worden. Of dat nou afwassen, knoflook snijden, aardappelen koken of pompoempitten bakken was: met alle plezier werd dat gedaan.
Ik omschreef het als een “SaS-gevoel”: de spontaniteit, het enthousiasme en de gezelligheid maakten de sfeer ontzettend relaxed. Er is mij ontzettend vaak gevraagd waarom ik gisteren zo blij keek op de video. Nu weet je waarom.
’s Avonds werd er genoten van een maal waar iedereen aan bijgedragen heeft, waarna er gezamenlijk werd opgeruimd. Er werd constant gepraat en gelachen, kinderen speelden op het veld en er was altijd wel een groep muziek aan het maken in de tent.

Kitchen on the Run is een initiatief van drie Duitsers: Andi, Rabea en Jule. Op een fantastische manier zijn ze tot dit idee gekomen, vertelden ze tegen mij in een interview. Ja, ik hield een interview.
Ik ga namelijk bezig met een eigen tijdschrift: Magaseane! Vandaar ook Kitchen on the Run in samenwerking met Wouter at Sea. Meer over Magaseane komt later!

Ze willen ‘locals’ en ‘vluchtelingen’ in contact brengen. “Ik vind het ook raar om nu over vluchtelingen te praten. Alsof het een groep is, één grote groep. Het zijn allemaal individuen, met een eigen hart, een eigen hoofd en een eigen verhaal. ‘Vluchteling’ komt niet meer voor in mijn woordenboek. Ik zie mensen samen koken.”
Eigenlijk wil KOTR dus mensen die nog niet zo lang en mensen die al langer in de stad waar de container staat wonen, samen brengen.”We vroegen om hulp, en ontzettend veel mensen wilden ons graag helpen. Een transportbedrijf zorgt ervoor dat de container van plek naar plek gaat, een groep studenten van een universiteit heeft de keuken ontworpen en zo zijn we bij alles geholpen.”
“Wat ik zo mooi vind? Dat er heel weinig nodig is voor zo’n avond. Als er ergens een ruimte is met mensen die open zijn, en er is een simpele activiteit, dan begint de communicatie al. Soms kan dat in het Nederlands, vaak in het Engels, en soms zelfs met gebaren.”
“Om mensen te zien praten en lachen, en om dingen samen te doen, is iets waar ik dit heel graag voor doe. Een vorige keer was er een koor aan het zingen in de container. Twee vluchtelingen waren daar zo van onder de indruk, dat ze nu lid zijn van het koor en elke week mee repeteren.”

Ik kan nog veel, veel, veel vertellen. Het project is echt fantastisch. Ik heb ontzettend veel respect voor Andi, Rabea en Jule!
Kitchen on the Run sluit hun tijd in Nederland af met een groot feest in de Deventer Schouwburg op 13 juli vanaf 16 uur.

Hierbij nodig ik je uit om te komen!

Meer informatie: www.kitchenontherun.org!

 

 

Kitchen on the Run - Deventer

Kitchen on the Run - Andi, Rabea en Jule

Kitchen on the Run - container a.k.a. keuken

Kitchen on the Run - logo