Ik heb een fantastische schrijver, spreker en inspirator mogen ontmoeten. Als kers op de taart heb ik hem uitgenodigd op mijn school. Het is een voorbeeld voor mij geworden, en met mij vele anderen: Joseph Oubelkas.

Ik vond zijn verhaal prachtig. En hij de mijne ook. Bij wijze van sponsoring heeft hij een lezing/show gegeven op mijn school voor bijna 250 lezing, en ik mag zijn boeken verkopen.

Ontmoeting
Ik heb Joseph Oubelkas ontmoet tijdens The NetworKing in Amsterdam. Ik mocht daar pitchen voor School at Sea. Na die pitch kwam hij naar mij toe. We raakten aan de praat, en hij vertelde dat hij schrijver was. Na The Networking zocht ik gelijk wat dingen over hem op. Zijn verhaal raakte mijn enorm.

Een leven zoals je dat in films ziet
Joseph is geboren en opgegroeid in het Brabantse dorp Raamsdonksveer. Op 20-jarige leeftijd is hij één van de jongste IT-ingenieurs van Nederland en later start hij zijn eigen IT-bedrijf. Alles verloopt succesvol. Tot eind 2004. Dan krijgt zijn nog jonge leven een bizarre wending.

Ondanks de fouten in het vonnis en de conclusie van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat er geen enkel bewijs richting Joseph wijst, beginnen voor hem de jaren van onterechte gevangenschap. Tijdens het harde leven in verschillende gevangenissen bouwt Joseph toch bijzondere vriendschappen op en wordt hij onvoorwaardelijk gesteund door de 400 brieven van zijn moeder.

Boeken
Over zijn tijd in de gevangenis heeft hij een boek geschreven, 400 brieven van mijn moeder. Het is een waargebeurd verhaal, en dat is echt bizar. Het verhaal heeft mij geïnspireerd, ik zal het voor de rest van mijn leven koesteren. Het is fantastisch.

Zijn tweede boek gaat over zijn terugkomst. Over hoe het is om na jaren gevangenschap weer terug te komen in de maatschappij. En tot overmaat van ramp: terugkomen uit een Marokkaanse gevangenis, als man met een Marokkaans uiterlijk, in de Nederlandse wereld, terwijl hij onschuldig was.

Hij houdt zich staande ondanks alle veranderingen, tegenslagen en onzekerheden en probeert langzaam maar zeker weer een succesvol en gelukkig leven op te bouwen.

In dit waargebeurde verhaal staan de thema’s gezondheid, liefde en vrijheid als de drie pijlers van Joseph centraal. Zoals in zijn debuut worden hierbij ontroerende brieffragmenten van zijn moeder aangehaald.

Verkoop
Sowieso voel ik me al zwaar bevoorrecht met hem te mogen spreken, en vooral om naar hem te mogen luisteren. Dat hij speciaal voor mij naar Deventer kwam voor een lezing/show is iets dat mij nog steeds enorm raakt. En dan mag ik ook nog zijn boeken verkopen. Hoe vet is dat.

400 brieven van mijn moeder is ‘deel 1’. Het gaat over zijn tijd in de gevangenis. Gezondheid, liefde, vrijheid is ‘deel 2’ en gaat over zijn terugkomst. Beide boeken kosten €20,- per stuk. Daarvan mag ik €7,50 houden voor School at Sea!

In ieder boek zet hij zijn handtekening en een boodschap, met de hand. Hij wil ieder boek uniek maken.
Ik kan je beloven dat je deze boeken nooit meer zal vergeten.